Hej Håkan Sönnerby, R&D Manager på RENZ! Vad gör du på dagarna?

Jag är chef för RENZ utvecklingsavdelning som finns i Jönköping. Mitt jobb innebär personalansvar, men också projektledning gentemot hela koncernen i syfte att förädla och utveckla vår produkt. Dels efter interna önskemål, men dels också efter kundspecifika önskemål.

I Sverige utvecklar vi hela produkten – utom mekaniken som görs i Tyskland eller Polen där produkterna tillverkas. I praktiken innebär det alltifrån elektronik och mjukvara till plattform och appar. Det är förstås en stor styrka med RENZ. Vi utvecklar, och tar ansvar, för hela produkten.

Hur hamnade du på RENZ och hur har din bakgrund och erfarenhet hjälpt dig?

Jag arbetade först på uppdrag, utifrån mitt egna bolag, som konsult inom embedded-utveckling. Efter ett par år blev jag anställd som företagets första utvecklare för drygt 10 år sedan. [JA1] Därefter har jag haft olika roller inom RENZ: Mjukvaruutvecklare, projektledare, och sedan tre år, R&D Manager.

Tack vare att jag haft många olika roller har jag lärt mig mycket om företaget och vuxit in i min roll. Innan jag hamnade på RENZ arbetade jag dessutom inom industrin. Något som jag har nytta av i mitt jobb då RENZ har sitt ursprung i industrin.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Vi är ett bra och sammansvetsat team här i Jönköping. Alla är inblandade i utvecklingsprojekt och allas röst är lika mycket värd. Det är verkligen högt i tak! Samtidigt är vi en del av en stor europeisk koncern, vilket innebär många internationella kontakter. Inte minst när det gäller projekt. Det tycker jag är stimulerande.

Upplever du några utmaningar/utvecklingsmöjligheter i ditt arbete?

Vi lever i en turbulent värld som ställer krav och sätter press på många företag. Tack vare att vi ingår i en koncern med hela Europa som marknad kan vi, oavsett konjunkturen, fortsätta erbjuda en stabil plattform till den inhemska marknaden. Vi har musklerna att fortsätta utveckla ny funktionalitet och elektronik. Det skapar förstås trygghet. Dessutom är oftast tiden inte lång från idé till färdig produkt. Vi lever nära marknaden och våra kunder.

Till sist Håkan, ditt bästa tips till den som vill arbeta som R&D Manager?

Det är viktigt att man kan ha många bollar i luften. Du måste kunna driva olika projekt samtidigt som du har fågelperspektivet. Sedan när det gäller personaldelen är det viktigt att du är öppen och ärlig. Det är så jag försöker driva R&D-teamet på RENZ. Och förstås språket! Du måste vara trygg i engelskan när du arbetar inom en europeisk koncern.