Underhåll

Förläng livstiden på dina fastighetsboxar och paketskåp.

För att få mesta möjliga glädje av din fastighetsbox rekommenderar vi regelbundet underhåll med vatten och såpa. Rengöringsmedel som innehåller syra eller ättika bör inte användas.

Vissa produkter är tillverkade av flera olika material. Tänk på att delarna i produkterna ska underhållas enligt anvisningarna för respektive materialtyp.

Rostfritt stål

Rostfritt stål ska underhållas för att inte få rostliknande oxideringar. Även om stålet är rostfritt så kan alltså fula oxideringar bildas. Det är därför viktigt att ytan rengörs regelbundet och stryks med syrafri olja minst 4 gånger om året. Om oxideringarna inte försvinner efter oljebehandlingen kan ett mycket fint slipmedel användas med försiktighet. Det är dock fortfarande viktigt att ytan behandlas med olja efteråt.

Målat galvaniserat stål

För att hålla boxsystemet fint bör det rengöras 3-4 gånger per år med en fuktig trasa. Bristande underhåll kan leda till rostangrepp. Blanklackade boxsystem kan med fördel vaxbehandlas, då fastnar smutsen inte lika lätt. Observera att boxsystem med strukturlak inte bör behandlas med vax, men strykas med syrafri olja.

Rörliga delar

Rörliga delar och lås ska smörjas 1-2 gånger per år för att undvika onödigt slitage och eventuella oljud. Om lås fryser under vinterhalvåret kan låsolja användas. Ett fruset lås accepteras inte som reklamation.

Elektronik och kablar

Elektronik och kablar ska hållas torra och smutsfria. Torka synliga elektronikkapslingar och kablar 1-2 gånger per år med en torr trasa. Torka aldrig direkt på kretskort eller andra elektroniska komponenter!